Градчета с магазини и  модерни ритейл паркове. Така виждат бъдещето

...
Градчета с магазини и  модерни ритейл паркове. Така виждат бъдещето
Коментари Харесай

Прогнози! Градчета с магазини и ритейл паркове променят формата на потребление в България

Градчета с магазини и  съвременни ритейл паркове. Така виждат бъдещето на потреблението и потребителските настройки, участниците в огромният годишен  форум за строителство BalRec, който събира водещи вложители, финансови институции,  консултанти, план мениджъри, адвокатски ĸaнтopи и специалисти, ангажирани с най-мащабните планове и покупко-продажби в бранша. Акцентът тази година бе върху положението и капиталовата среда в основните пазарни сегменти: офис, ритейл, жилища,  индустрия и логистика, хотели, както и растящите различни класове активи.
Прочетете още
През 2025 година в столицата ще се появи първият в България outlet village, или градче с магазини. Този формат на извършване на покупки е извънредно публикуван в Европа.  Търговският парк ще се намира на „ Ботевградско шосе ” и ще бъде най- огромният на Балканите с комерсиална повърхност от 85 хиляди кв. м. Там ще бъдат отворени big box магазини, както и зона за хранене и услуги. На втория стадий е планувано основаването на outlet village, а на третия – строителен хипермаркет с площи от вида „ направи си самичък “. Бъдещият outlet village чака 8 милиона гости годишно и оборот от 25 млн. евро. Предвидени са 50 магазина, като 45% ще бъдат отредени за фешън марки, а 29 на 100 – за спортни артикули. Останалите ще бъдат разпределени сред магазини за аксесоари, оптика, бижута и долни дрехи.

В България  форматът на комерсиалните паркове стартира да се развива мощно след пандемията от COVID-19, до момента в който прилежащи страни като Румъния и Сърбия развиваха редом двата типа търговия – в молове и ритейл паркове. „ Търговските паркове дават опция в по-малки обитаеми места да се провеждат подобен вид концепции, при които локалните поданици да могат да намерят всичко на едно място вместо да вървят до по-голям град, с цел да напазаруват нужните им артикули “, разяснява Роман Романов, управител ръководство на парцели в Regents Property Advisor.

Според Димитринка Раковска, управител търговски площи в Colliers International, моловете и ритейл парковете са търговски формати, които не се самоизключват – другите видове търговци намират място в единия или другия формат, а някои от тях и в двата. Бурното развиване на комерсиалните паркове не е за сметка на закъснение при моловете с помощта на високите към момента равнища на ползване у нас, означи тя. Повечето търговски центрове се радват на близка до 100 % претовареност, а изследване на Colliers е открило, че наемателите в моловете са удовлетворени от темпа на повишаване на продажбите си през последните години.

В същото време за наематели в новите търговски паркове в крайните квартали на огромните градове те са спомагателна опция клиентите им да ги посещават по-често, означи Инна Бояджиева, управител лизинг и агресия в LPP Fashion Bulgaria.

Заради бързото развиване на комерсиалните паркове през последните години България към този момент изпреварва Полша по индикатора комерсиална повърхност на 1000 души население – 66 кв. м по отношение на 60 кв. м, сочат данни на Cushman & Wakefield Forton, представени от Георги Муховски, заместник-мениджър търговски площи в консултантската компания. България обаче е надалеч от водачите в района Чехия и Унгария, където комерсиалната повърхност на 1000 души население доближава надлежно 183 и 173 кв. м. Нивото у нас е покрай това в Сърбия и е по-ниско спрямо Румъния.

Тези данни съгласно Муховски сочат, че има опция за развиване на още ритейл паркове у нас. Но съществуват и спънки – по-ниската покупателна дарба на популацията в съпоставяне останалите страни в района и съсредоточаването на благосъстоянието в дребна група хора, добави той. „ Голяма част от потребителите в България могат да покриват единствено главните си потребности за разлика от чешките консуматори, да вземем за пример, които могат да отделят повече средства за по-скъпи артикули или по-големи количества. Това ни кара да бъдем умерени оптимисти за развиването на ритейл парковете в кратковременен и средносрочен проект “, означи Муховски.

Локацията е от главно значение при вземането на решение за разкриване на нов ритейл парк. От значимо значение за вложителите в търговски паркове са също стопанската система и демографията на града и района, означи Тодор Левенов, началник направление нови планове и модернизации в Кауфланд. „ През последните години сме се насочили към огромни градове, само че в това време внимаваме за местоположения, които имат капацитет за развиване на промишленост и леки производства, защото това е устойчивата част на бизнеса “, сподели той.

Клиентите на ритейл парковете в градовете се трансформират - все повече избират да не губят доста време в извършване на покупки, вършат по-малък на брой, само че по-големи покупки, наклонност, която беше присъща и по време на пандемията, означиха специалистите. Форматът на комерсиалните паркове също се трансформира и в тях навлизат в това число нов вид наематели като фитнес зали, киносалони, има проекти за отделяне и на офис пространства, в това число на втори или даже на трети етаж. Интересът на новите наематели е стимулиран главно от бързия достъп, който ритейл парковете дават.

Високата към момента инфлация, както и разноските за сила и превоз са съществени провокации както за вложителите в търговски паркове у нас, по този начин и за наемателите, сочи изследване на Colliers International. При търговците предизвикателство е също подборът и задържането на личен състав, а при вложителите и притежателите – по-високата цена на заемите.

Недостигът на работна ръка в някои случаи даже забавя експанзията на комерсиалните вериги. В същото време той подтиква творчеството им при основаването на нови формати, които да им разрешават да усилят успеваемостта си с по-малък човешки запас, означиха участниците в полемиката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР